La „Porolissum Fest”, reconstituiri istorice cu daci şi romani de acum 1.900 de ani

Castrul Roman de la Porolissum va fi la finalul acestei săptămâni, în perioada 6-7 iulie, gazda Festivalului „Porolissum Fest – Daci vs. Romani 1.925 de ani de la primele confruntări”, eveniment la care sunt aşteptaţi să participe toţi sălăjenii şi nu numai, care vor să vadă „pe viu” luptele daco – romane, reconstituiri istorice, de mai bine de 1.900 de ani.
Proiectul ” Porolissum Fest – Daci vs. Romani. 1925 de la primele confruntări”, finanţat de Administraţia Fondului Cultural Român, este un proiect cultural destinat promovării patrimoniului cultural antic, localizat în comunele Mirşid şi Creaca, într-un spaţiu geografic încântător, încărcat de istorie, la Complexul Arheologic „Porolissum”.
Pe lângă reconstituirile istorice constând în scene de luptă între trupe de daci şi romani, cei prezenţi la Festivalul „Porolissum Fest 2013” vor putea lua parte la diferite excursii tematice la obiectivle arheologice din perimetrul complexului Porolissum, la concursuri de tras cu arcul, cu suliţa, cu securea sau cu praştia. Concursurile sunt adresate nu doar adulţilor ci şi copiilor. În cadrul festivalului sunt incluse şi alte activităţi destinate participanţilor. Este vorba despre expoziţii cu vânzare, replici şi suveniruri, vizitarea taberelor militare, reconstituirea primului conflict militar antic între daci şi romani la Tapae din anul 88, evocarea unor ritualuri antice din cadrul anturajului împăratului Domiţian dar şi standuri pentru alimentaţie publică cu preparate realizate după reţete antice în veselă „romană”. Reuşita festivalului va fi asigurată de participarea trupelor Ninfele Daciei – Zalău, trupa de teatru antic Eos – Zalău, Terra Dacica Aeterna – Cluj, Vulturii din Călata, Lupii Pustei – Valea Ierului, Coh III Campestris Zalău, LEG XIII GEM -Apvlvm, Virtvs Antiqua Cluj şi Lupii Daciei – Zalău.
Întreg proiectul este realizat de Muzeul Judeţean de Istorie şi Artă Zalău, în parteneriat cu Direcţia Judeţeană de Cultură Sălaj, Instituţia Prefectului Sălaj, Asociaţia Amicii Muzeului, Inspectoratul Şcolar Judeţean, Primăria comunei Mirşid, Societatea Academică Gh. I Brătianu – Filiala Sighetu Maraţiei, Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Sălaj Plus, Agenţia de Turism Avias Transilvania Zalău, Biblioteca Judeţană I.S Bădescu, Asociaţia Culturală Hieronymus – Braşov şi Asociaţia Culturală Borla.

„Porolissum” – important centru turistic

Potrivit unor informaţii postate pe siteul Muzeului Judeţean de Istorie şi Artă, complexul Arheologic Porolissum este un obiectiv al comunităţii locale ca element de maximă reprezentativitate din perspectivă identitară. Cercetările arheologice realizate în ultimii 30 de ani la Porolissum, au fost completate, în mod fericit, cu lucrările de conservare – „in situ” – a tuturor zidurilor clădirilor cercetate, peste 1.000 de m liniari de zidărie romană conservată „in situ” constituindu-se astfel, la Porolissum, unul dintre cele mai întinse muzee arheologice în aer liber din România. Amplasat în mijlocul trecătorii Poarta Meseşeană pe platoul dealului Pomet, la 501 m altitudine, centrul roman Porolissum, prin lucrările de conservare realizate aici, a devenit cel mai important centru turistic pentru această zonă de nord-vest a României. Pentru atractivitate şi model de activitate muzeistică, la Porolissum, în perioada anilor 1985-1986, cu fonduri asigurate de către Consiliul Judeţean Sălaj, a fost restaurată integral porta praetoria a castrului de pe dealul Pomet. Aceasta constituie un element de referinţă pentru grupurile de turişti care vizitează complexul arheologic.

4 Thoughts to “La „Porolissum Fest”, reconstituiri istorice cu daci şi romani de acum 1.900 de ani”

  1. Anonim

    Ce se intampla cu site-ul muzeului, Corina?

  2. zalauan

    vai de el site, vai de el muzeu

  3. […] Castrul Roman de la Porolissum va fi la finalul acestei săptămâni, în perioada 6-7 iulie, gazda Festivalului “Porolissum Fest – Daci vs. Romani 1.925 de ani de la primele confruntări”, eveniment la care sunt aşteptaţi să participe toţi sălăjenii şi nu numai, care vor să vadă “pe viu” luptele daco – romane, reconstituiri istorice, de mai bine de 1.900 de ani. Proiectul ” Porolissum Fest – Daci vs. Romani. 1925 de la primele confruntări”, finanţat de Administraţia Fondului Cultural Român, este un proiect cultural destinat promovării patrimoniului cultural antic, localizat în comunele Mirşid şi Creaca, într-un spaţiu geografic încântător, încărcat …mai multe stiri […]

Leave a Comment